Att bli sjuk känns för många som en mardröm. Att behöva sitta i långa telefonköer till en vårdcentral som inte har lediga tider, behöva vara sjukskriven och strula med försäkringskassan. Att bli sjuk idag känns nästan omöjligt. Man ska ha så mycket energi över fast man är sjuk. Det spelar ingen roll om det är en influensa du har fått eller om det är ett benbrott eller något allvarligare. Allt börjar med vårdcentralen som inte har tider.
Man ska känna sig trygg när man går till sin läkare och berättar om sina problem. För att man ska kunna känna sig trygg behövs bra kompetent personal som är empatisk och som lyssnar på vad just du behöver hjälp med. Långt ifrån alla gånger jag har sökt vård har det varit så. Många gånger har personalen känts som stressade robotar som egentligen inte har tid med mig.
Det har blivit vanligare att man hyr in läkare eftersom bristen på specialistläkare är så stor. Trots denna brist finns det inga planer på att öka platserna på läkarutbildningen. Många nyutbildade läkare går dessutom och väntar på att få göra sin AT-tjänstgöring, vilket är nödvändigt för att komplettera sin utbildning. Här finns en länk som går till läkartidningen bra vård där du kan läsa mer om bristen på läkare.
Även om läkarna ökar finns det fortfarande en stor brist på specialistläkare vilket kan skapa problem när det kommer till en bra vård. För att känna sig trygg som patient vill man gärna ha samma läkare som känner till ens sjukdomshistoria sedan innan och vet lite om vem du är. Det skapar en stor otrygghet att bli slussad mellan olika läkare och inte veta var du hamnar.