Hur bemöter man diskriminering?

Konflikter är aldrig speciellt roliga att vara med om, men ibland hamnar man i situationer där de nästan är omöjliga att undvika. När det kommer till diskriminering kan man till exempel befinna sig i en grupp, exempelvis i fikarummet på jobbet eller på släktmiddag, när någon plötsligt fäller en kommentar som du upplever som oacceptabel. En rasistisk kommentar, ett sexistiskt skämt eller en replik om hur homosexuella beter sig, kan vara oerhört kränkande även för den som inte tillhör någon av måltavlorna i dessa exempel. Vad gör man när kollegan eller flickvännen plötsligt kläcker ur sig något om nedsättande om svarta människor, transsexuella eller judar?

Att skilja på person och sak

Människor som sysslar med konfliktlösning, psykologi och terapi brukar ofta uppmana till att man skiljer på personen som uttryckt en obekväm åsikt och åsikten i sig. Att kontra med en kommentar i stil med att ”du är chauvinist” eller ”jäkla rasist” leder ingenvart utan eskalerar med allra största sannolikhet konflikten och ingen blir hörd på allvar. I stället kan man säga att man upplever det personen ifråga just sagt som rasistiskt eller sexistiskt, och följa upp med att be dem förklara vad de menar. Ett gott råd är alltså att vara rak, men aldrig förolämpande. Många gånger kan personen som just sagt något diskriminerande inte backa upp sin kommentar, men genom att hålla dörren öppen för dialog blir det möjligt för denne att backa och kanske till och med be om ursäkt. Ibland säger man saker utan att tänka efter, så att bli ombedd att förklara sig kan vara nog så chockerande, men också pedagogiskt.

Kommentarer om utseende

Många människor tycker att det är kul att kommentera hur andra ser ut och även här kan man ta till ovanstående metod genom att fråga varför en persons utseende stör så mycket? Genom att säga ”hon skulle nog bli jätteledsen om hon fick höra vad du just sade” eller ”han kanske inte hade tillgång till en bra tandläkare i sitt land” får man den som kommenterat att känna empati och kanske lite skam, vilket kan vara en bra men inte altför hård läxa. Att kontra med ”har du sett dig själv i spegeln” är egentligen att göra exakt samma sak själv och det kommer man ingenstans med.

Var uppriktig och rak

Ett klassiskt scenario när det kommer till obekväma kommentarer är

julbordet med släkten där en politisk diskussion urartar efter ett par snapsar. Många väljer här att ignorera den rasistiska släktingen, men om man vill stå upp för sina värderingar krävs här lite civilkurage. Man kan till exempel säga att man upplever kommentaren som märklig och att man gärna skulle diskutera den vid ett annat tillfälle. På så sätt har man både markerat sin ställning, men samtidigt inte låtit släktmiddagen urarta i ett storgräl.