Att såra någon

Hur många gånger har man inte fått frågan ”vad tyckte du?”. Just det, många. Det kan röra sig om en kompis som frågar ifall du gillar dennes nya tröja, vad du tyckte om filmen ni såg på bio eller vad du tycker om din bästa kompis nya partner.

Långt ifrån alla gånger tycker du kanske om din kompis tröja eller nya frisyr men har inte hjärta att såra. För att vara en bra kompis säger du kanske något uppmuntrande och positivt istället för att säga vad du egentligen tycker. Men vad gör detta egentligen för er vänskap?

Alla relationer bygger på tillit. Det är inget som är givet. Tillit är något man förtjänar. Så hur vågar man säga vad man egentligen tycker om kompisens nya partner eller nya tröja utan att såra och förstöra tilliten?

Det kommer att svida och kanske bli stelt mellan er. Vänskapen kanske får en törn i sidan om du pikar på att den nya partnern träffar andra. Men är inte vänskap att kunna lita på varandra och alltid veta var ni står? Jag tycker det. Det är bättra att bara ta tjuren vid hornen och vara ärlig oavsett vad det handlar om. Här har tidningen måbra ber om ursäkt listat ett par sätt som kanske kan hjälpa dig när du ska be om ursäkt.

Vänd på rollerna. Du har en ny partner och en ny tröja. Vill du ha en ärlig åsikt eller vill du att din kompis ska säga vad du vill höra? Precis. Ärlighet är ovärderligt och grunden för en bra relation. Ibland är det okej att såra den som står dig allra närmast om det kommer något bra ur det.

Kanske har den nya partnern andra vid sidan om? Du har kanske sett denne ute på en mysig dejt med någon annan än din kompis? Även om du vet att din kompis kommer att bli ledsen eller kanske arg på dig som berättar detta är det nödvändigt. Man behöver veta var man har varandra.

Men ibland blir det bara så fel. Man säger något dumt som verkligen sårar och man ångrar sig genast. Men skadan är redan skedd. Det kan vara svårt att be om ursäkt och ibland vet man inte alltid i vilken ände man ska börja. Ska man ringa? Vad ska man säga? Är det kanske bättra att ses ansikte mot ansikte? Det finns inget riktigt svar på det. Gör det som känns bäst. I slutet av dagen är det viktigaste att ni har blivit sams.