Yttrandefrihet

Att vara trygg är ett väldigt stort begrepp. Man ska kunna vara trygg i sig själv och vara trygg bland andra människor. Det kan handla om att få klä sig hur man vill, sminka sig hur man vill, tycka om vilken musik man vill eller att få uttrycka sin åsikt utan att oroa sig för vad någon annan tycker och tänker.

Vi som människor har rätt att uttrycka vår åsikt på olika sätt. Det kan vara genom sociala medier, en insändare i tidningen eller kanske muntligt. Oavsett hur vi väljer att berätta hur vi tycker och känner är det vår mänskliga rättighet.

I Sverige är vi bortskämda med att kunna göra det. Vi behöver inte hålla med varandra och tycka likadant. Det är okej. Långt ifrån alla länder tillåter yttrandefrihet. Håller man inte med till exempelvis regeringen kan man riskera fängelsestraff.

Det är långt ifrån alla som accepterar olika åsikter. Även om vi inte tycker lika ska man ändå respektera varandra. Slutar vi att respektera varandras olika åsikter vågar vi till slut inte att berätta hur vi tänker och känner. Det kanske slutar med att vi formar oss efter någon annans åsikt istället för att våga stå upp för vår egen.

Vi ska inte känna oss begränsade att tala om för någon annan hur vi tänker och vad vi egentligen tycker. Människor kan ha olika politiska åsikter och ända vara vänner. Man kan umgås utan att gilla samma musik eller gå på bio utan att tycka om samma typ av film. Vi som individer ska känna oss trygga och accepterade när vi uttrycker oss.

I Sverige har vi något som heter yttrandefrihet

yttrandefrihet

och det kan du läsa mer om här.

Man kan naturligtvis välja vad man vill sprida för budskap. Behöver det vara våldsamt? Behöver det vara kränkande? Nej. Vi kan uttryck oss utan avsky och våld mot varandra. Ord skadar mycket mer än man tror oavsett om dom skrivs, mejlas eller sänds på sociala medier. Enbart för att vi har rätten att säga vad vi tycker behöver vi inte kränka våra medmänniskor.

Vi kan formulera oss på ett så pass sofistikerat sätt som det bara går. Oftast kan man formulera sin åsikt på ett bra sätt som inte skadar någon annan men som ändå inte tappar kraft. Det kan ta längre tid att få fram vad man vill säga men i slutändan har ingen blivit sårad och din åsikt har blivit framförd.

Kommunikation är bland det viktigaste vi människor har. Låt oss visa våra barn detta och lära dom att det är okej att tycka olika och att uttrycka vår åsikt. Det är vår rätt som människa att få framföra vår åsikt utan att bli ifrågasatta och nedtryckta. Vi kan tycka olika och vara vänner ändå. Vi behöver inte ta till våld för att få uttrycka vår åsikt.