Hur ser förlossningsvården ut i framtidens Sverige?

Kvinnor som föder barn i bilar under isande kyla, BB som lägger ner och barnmorskor som säger upp sig på grund av svåra arbetsförhållanden. Ja, det är bara några få ”utmaningar” som de svenska politikerna måste ta itu med och kavla upp ärmarna så att det inte går helt utför i framtiden.

Uppgivenhet och ignorans – förlossningsvården i kris

Det går inte att sticka under stol med att förlossningsvården i Sverige går igenom en storartad kris, även om vi är benägna att kalla den svenska vården för både generös och empatisk. Visserligen hoppas man på att fler frågar sig när är högskoleprovet 2018? för att på så sätt sedan läsa vidare till barnmorskor och sjuksköterskor. Men då krävs det också att arbetsmiljön, förhållandena och organisationen förbättras istället för att staten gömmer sig bakom miljarder projekt som inte fungerar i slutändan eller förlorar tid med granskningar och utredningar – något vi annars gärna tycker om att göra i Sverige.

Kvinnor vittnar om att de får gå hem endast några timmar efter en förlossning, att förlossningsskadorna ökar markant och att de inte känner sig hörda när de senare kommer och klagar över sina problem. Huvudsaken är kanske att Sveriges feministiska regering ser bra ut utåt. Tyvärr uppdagas detta ändå, vilket man kanske inte alltid räknat med.

Patientlagen eller snarare bristen av den

Enligt Hälso- och sjukvården ska vård för varje människa alltid vara tillgänglig. Detta står även klart och tydligt i Patientlagen. Ändå förekommer det mer än ofta att blivande mödrar tvingas åka milslånga sträckor när det närmsta BB lägger ned eller när det är fullt på det BB man egentligen ska föda på. I Stockholm förekommer det till och med att blivande mödrar får nobben när de kommer och ska föda. Och att förlösa i ett stall som på Jesu tid kanske inte är det mest hygieniska alternativet.

Dock ska man veta att under vissa tider på året är det vanligare att mödrar föder sina barn på semesterorter såsom Gotland. Därför kan det också lättare bli fullt där, så att göra upp någon slags plan och alltid ha med sig id-kort, patientbricka och journal från mödravården är att rekommendera. Man ska dock veta att man har rätt till att föda vart man vill, men i dagsläget är detta alltså lättare sagt än gjort.

Förlossningsskador

Det har på senare tid framkommit att Sverige är det tredje sämsta landet inom EU när det gäller hur mycket tid mammorna får spendera på sjukhuset efter en förlossning och det har också visat sig att nästan varannan kvinna får problem med förlossningsskador på något sätt som kan orsaka urininkontinens, framfall och störningar i sexlivet. Att fler och fler svenska kvinnor väljer ett barnfritt liv numera, är därför inte så konstigt.